Belangrijk begrip om te weten: biodiversiteit

De betekenis is als het goed is wereldwijd bekend. Thema’s rondom duurzaamheid en protesten zie je vaak in het nieuws voorbij komen. Gelukkig nemen veel meer mensen het heft in eigen handen en proberen ze op hun eigen manier bij te dragen aan een duurzamere toekomst. In dit artikel komt het volgende aan bod: de betekenis van biodiversiteit, de gevolgen en het belang.

Betekenis biodiversiteit

Biodiversiteit betekenis

Wikipedia geeft de volgende omschrijving: ”Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom, geografisch gebied of de gehele planeet.” Een makkelijkere uitleg? Check de betekenis biodiversiteit Wikkikids.

Kortom, het wordt vaak teruggekoppeld aan het soortenrijkdom van bijvoorbeeld planten, vogels etc. Ook dient het als een indicator hoe gezond een ecosysteem is. Biodiversiteit is dus sterk verbonden met het klimaat.

Gevolgen van slechte biodiversiteit

Wanneer je de nieuwsberichten leest, lijkt het er niet altijd op dat mensen op de hoogte zijn van de impact op het klimaat en dus de biodiversiteit. Of erger nog, ze trekken zich er niks van aan en dat terwijl biodiversiteit juist onze bondgenoot is tegen klimaatverandering. Volgens het WMO-rapport vervijfvoudigen de klimaat- en weergerelateerde rampen in 50 jaar, maar vroegtijdige waarschuwingen en ondernomen acties zouden levens kunnen redden. Een mooi voorbeeld hiervan is het Deltaplan.

Biodiversiteit betekenis
Biodiversiteit betekenis

Het belang..

Alles wat leeft, groeit en bloeit, op onze aarde is verbonden met biodiversiteit. Het zorgt voor:

  1. De productie van zuurstof
  2. De afbreking van dode dieren en planten
  3. De bestuiving van planten
  4. De waterzuivering
  5. De beheersing van plagen
  6. Zekerheid van voedsel, bouwmateriaal, brandstof en grondstoffen
  7. Een gezonde economie
  8. Beperking van kans op pandemieën
  9. Verkleining op natuurrampen
  10. Tenslotte is omringd zijn door natuur goed voor je fysieke en mentale gezondheid

Gelukkig hoef je er niet altijd op uit te trekken als je wilt wandelen in de natuur of gewoon wilt genieten. Je kan biodiversiteit ook dicht bij huis vinden, namelijk gewoon in je achtertuin. Biodiversiteit in de tuin, zo maak jij zelf de wereld een stukje groener.